Zamieszczone przez szkoda
co mogę zrobić z AEE??
Zwiń
X
-
Gość
co mogę zrobić z AEE??
Tagi: Brak
-
dlugi_5
co mogę zrobić z AEE??
mam octavie pierwszej generacji i uwazam ze silnik AEE to najwieksza pomylka skody.jednak ja juz takiego mami za nic nie chce sie go pozbywac (sentyment-I samochod). wiec zwracam sie z prosba co mozna zrobic z tym silnikiem zeby jezdzil choc troche lepiej. najgorsza rzecz to wyprzedzanie (powyzej 100km/h) samochod nie chce prawie przyspieszac. moze to tylko u mnie?? bylbym wdzieczny za jakies podpowiedzi
-
Po pierwsze temat bardziej na "techniczne" niz "o forum"
Po drugie, zalogowales sie - chwala Ci za to, ale ten temat przez ostatnie 2 tygodnie byl walkowany.
http://forum.octaviaclub.pl/search.php?mode=results i wpisz AEE :twisted:
Komentarz
-
-
dlugi_5
-
ja z kompletem pasażerów cisne 180 -185
sam natomiast kiedyś prawie zamkłem licznik czyli prawie 200 km/h ( ale przy oponach 175 , przy 195 juz sie nieda tylko max 190 w pojedynke)
Gdzies do 180 dochodzi płynnie i raczej szybko.
Może mam jak produdent pisze 75KM(+-10%) te +10%Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Re: co mogę zrobić z AEE??
Zamieszczone przez dlugi_5mam octavie pierwszej generacji i uwazam ze silnik AEE to najwieksza pomylka skody.jednak ja juz takiego mami za nic nie chce sie go pozbywac (sentyment-I samochod). wiec zwracam sie z prosba co mozna zrobic z tym silnikiem zeby jezdzil choc troche lepiej. najgorsza rzecz to wyprzedzanie (powyzej 100km/h) samochod nie chce prawie przyspieszac. moze to tylko u mnie?? bylbym wdzieczny za jakies podpowiedzi) ja moim aee+lpg czasami przegonię inne, nawet zdarza się, że o większej mocy :wink:
Zamieszczone przez Sebastian_M26ja z kompletem pasażerów cisne 180 -185
sam natomiast kiedyś prawie zamkłem licznik czyli prawie 200 km/h ( ale przy oponach 175 , przy 195 juz sie nieda tylko max 190 w pojedynke)
Gdzies do 180 dochodzi płynnie i raczej szybko.
Bo moje balony 175 80 - fatalnie się prezentująad:
Komentarz
-
-
dlugi_5
ja mam 195 i jest luzik.. A mam ptanko do uzytkownikow aee czy powyzej 100 dobrze idzie?? bo u mnie to totalna zmułka. a moze domyslacie sie co to moze byc??
[ Dodano: Nie 29 Maj, 05 22:38 ]
(PS kupilem ten samochod jako uzywany i tak zawsze jezdzil i myslalem ze to wina malej mocy i duzej may)
Komentarz
-
Ja wcześniej jeżdziłem na 175/80
Teraz mam 195/65
Zwiększyło sie spalanie gdzies o 0,5 l max ( szczególnie przy większych prędkościach)
zmniejszył się też komfort jeśli chodzi o dziury ( dobrze że teraz mam Goodyear Exelence i one są super komfortowe)
ale pewność prowadzenia się bardzo polepszyła, szczególnie jeśli chodzi o zakręty pokonywane z dużą prędkością
Wiec jeśli ktoś ceni komfort jazdy i ekonomike i przekłada to ponad walory jezdne ( ktore w przypadku opon 175 i tak sa lepsze od popularnych francuzów) to proponuje pozostać przy 175 ( tylko nie te fabryczne bodajże barum brilantis)
Co tu dużo pisać auto na oponach 195 poprostu lepiej sie prowadzi, szybciej hamuje wolniej jedzie ( chodzi mi o v max bo przyspieszeń nie odczuwam mniejszych) a na zime mam felgi 14" z 175/80
przy zakupie 15" proponuje zmienić na alusy bo felga stal + oryg kołpak 15" to gdzieś 200zł a ja ładne nowe alu Dezent kupiłem po 300zł
A co do dynamiki Octavi 1.6
Kiedyś miałem Lanosa 1.5 100KM i uważam że dynamika jest podobna ( ale Lanos miał dużo słabszy dół a i spalanie dużo wyższe.
Miałem też Felke 1.3 i dynamika szczególnie elastyczność też dużo gorsza.
Więcej aut nie miałem więc nie mam doświadczenia.
Ostatnio się scigałem z Astra II 1.6 16v i przy 100 km/h był przedemną o 3 m , więc chyba to dobrze jak na takie słabe auto ( astra ma ze stopare koni)Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
dlugi_5
-
Zamieszczone przez dlugi_5lanos 1,5 to rakieta przy mojej octavii wiec chyba cos jest padniete
A jak mam dobry dzień to na katowickiej trasa Warszawa-Katowice wyprzedzą mnie z 3 auta
Na odcinku autostrady Poznańskiej Vmax 185km/h potem coś się działo i przestawały pracować jakby ze dwa cylindry :? (ciekawe co to może być? "może odcięcie" :szeroki_usmiech )
Co do silnika i jego elastyczności to AEE jeździ prawie tak samo jak 100 konna Octavia kolegi. (chyba, że on ma coś zepsute)
Oczywiście niema co porównywać nawet do 90 konnego dieslaOctavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
A co do dynamiki Octavi 1.6
Kiedyś miałem Lanosa 1.5 100KM i uważam że dynamika jest podobna ( ale Lanos miał dużo słabszy dół a i spalanie dużo wyższe.
ojjj w pracy mamy takiego lanosa do jazdy " po bulki do sklepu" i mimo iz uwazam te auto za straszny fatal, to jednak 100KM 16V w lekkim lanosie do ciezszej Octavii 75 KM
nie pozostawi zludzen.....Octa z tym silnikiem jest bez szansBMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Komentarz
-
-
oj chłopcy chłopcu kupiliście ( jak i ja) ten ....wspaniały silnik i macie złudzenia ze to rakieta będzie. co do prawie 200 km to ciut mi się nie chce wierzyć a z lanosem 100 również sięścigałem i zostałem daleko z tyłu. siostra ma identyczną skode i nie była pierwsza pomimo tak "imponującego" mojego wyników u mastersa :wink: porównanie 100 konnej octy z aee tż wypada blado jak by nie patrzeć 25% koników więcej... więc panowie bez obrazy ale chyba troszkę bajki opowidacie
Komentarz
-
-
dlugi_5
to co ja mam zrobic zeby sie dowiedziec co w moim silniku piszczy???(wiadomo mechanik) ale tak wiecie jak z mechanikami to wyglada beda ciagnac z kieszeni ile sie da wiec chcialbym jakos zdjagnozowac co z tym silnikiem jest (dzieki za odpowiedzi )
Komentarz
-
Zamieszczone przez Sebastian_M261. Porównaj z inną oct 1.6 aee
2. Na liczniku bez obciążenia musi ci pokazać 180 km/h
3. Na IV powinien odciąć paliwo przy 170 km/h tj. gdzieś 6000 obr ( kiedyś to sprawdzałem)BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Komentarz
-
Komentarz